Хора в беда, животозастрашаващи състояния, свърхдоза адреналин, безкрайни смени и неразрешими казуси.

...
Хора в беда, животозастрашаващи състояния, свърхдоза адреналин, безкрайни смени и неразрешими казуси.
Коментари Харесай

Репортаж: Как протича един ден в Спешна помощ

Хора в неволя, животозастрашаващи положения, свърхдоза адреналин, безкрайни смени и неразрешими проблеми. Или един ден в незабавна помощ. На този фон чести конфликти, набези и ниско възнаграждение. Защо от ден на ден хора се отхвърлят от работа в бранша и по какъв начин се работи при температура на въздуха над 30 градуса в кола с пациент, без климатик?

С фрактура на 79-годишна жена на пазара в Красно село стартира едно 12-часово дежурство на доктор Румен Гоцев и водача на колата за спешна помощ на Спешна помощ Ивайло Владимиров. Денят е парещ, а повикванията към екипа стартират от първите минути след застъпване на промяна. Тръгваме от централата към първия адрес – пазарът на регион Красно село. Сигналът е за стара жена паднала поради високите температури.

 
Кръвна захар, сатурация, всичко е на шест. Само би трябвало да оправим ръката, само че с цел да я оправим би трябвало да се разходим до най-близката травматология наоколо. Пациентката е със счупена китка на лявата ръка и се нуждае от консултация с травматолг, тъй че ще я закараме по най-бързия метод в Спешното поделение на ВМА. В документа би трябвало да попълня час на потегляне, час на идване, надлежно находката която съм намерил, медикаментите които съм направил и заведението, в което ще я закараме, както и кода, надлежно зелен, жълт или червен.
доктор Румен Гоцев – Спешна помощ

Потегляме към Военномедицинска академия. Броени минути по-късно дамата към този момент е призната. Питаме водача какво най-вече го тормози в градска среда, като се изключи че някои от водачите не реагират съответно, когато чуят звуковата сигнализация.

 
Изкуствените неравности, които са по пътя, а не би трябвало да друсаме пациент в тежко положение. Налага се да бързаме доста, а те са огромна спънка, дупките също. Единственият метод е да понижа скоростта, с цел да мина леко, и след това отново цялостна газ. Във Франция особено съм виждал, прави се особено завойче, през което може да преминеш без да раздрусаш който и да било.
Ивайло Владимиров – водач

Преди стартира работа като водач на кола за спешна помощ, Ивайло Владимиров е живял зад граница, където е работил като интернационален водач. Преди четири години обаче взема решение да се прибере, и оттогава е част от „ бригадите “. Така се назовават по сред си екипите в Спешна помощ.

“Би трябвало по норматив да сме 80 екипа в София за 12-часово дежурство, само че на процедура ние сме единствено 12. Така че доста постоянно не отиваме в точния момент не тъй като не желаем, а просто тъй като нямаме екипи, които да отидат. Обслужваме сред 10 и 12 сигнала най-често. В този първи миг нещата са адреналин и нерви. След като завърши дежурството съм малко изцеден, само че и с това съм привикнал ”, споделя доктор Гоцев.

Д-р Гоцев е на 70 години. Той е един от работещите пенсионери в системата на Спешна помощ. Преди е работил в интензивната неврология на ИСУЛ, а след пенсия, взема решение да се посвети на оказването на първа помощ, с вярата че системата ще се промени, в случай че не за неговото потомство, то за идващото.

“Работил съм на доста места отвън България, това което ми е направило усещане е, че на доста места по света при позвъняване на 911 на петата минута екипът е дошъл. Пристигат пожарна кола, полиция и кола за спешна помощ. От там пациентът се кара в най-близката болница. Не се разкарва от болница в болница. Тук нямаме неврохирургия, тук нямаме не знам какво. Тръгваме от западните покрайнини, с цел да свършим в източните примерно. Това за жалост постоянно се случва и гафовете стават в обстановка като тази. В доста страни на Евросъюза, а по този начин също и в страни отвън Европейски Съюз, наложително след довеждане докрай на висшето обучение, медиците отиват в Спешна здравна помощ. Между шест месеца и две години. Това е огромно облекчение и на процедура взема решение проблемите за самата незабавна помощ. От друга страна сътрудниците се обиграват и квалифицират, тъй като както виждате до леглото на болния аз съм с двете си ръце и с интелекта си ”, споделя незабавният доктор.

Минути откакто старата жена е призната във ВМА, се насочваме към различен адрес.

 
Жена на 50 година със стягане в сърдечната област. Имаме подозрение за инфаркт на миокарда, което допуска че би трябвало по най-бързия метод да се придивижим до адреса и да забележим на място защо става дума.
доктор Румен Гоцев – Спешна помощ

Едва няколко минути са минали сред първия адрес и незабавно по-късно сте извикани на различен. Питаме доктор Гоцев – постоянно ли се случва толкоз бързо да получавате нови сигнали?

“Това го имаме за обещано, изключение е да го няма. Просто който работи в системата на ЦСМП ги е приел тези неща ”, дава отговор той.

Екипът идва на адреса, а дамата със подозрение за инфаркт има потребност от стабилизиране, преди да бъде закарана до най-близката профилирана болница.

Повече от 40 минути доктор Гоцев оказва помощ на дамата преди колата за спешна помощ да тръгне към най-близката болница. Подадените неопределено адреси постоянно затрудняват навременното идване на екипите, а в бързината не рядко стават и произшествия.

“Поне 1/3 сме работещи пенсионери, 1/3 са младежи, другите са някъде по средата. С течение на годините, старите си отиваме, младите напущат, тъй че рецептата за топлата вода я имаме, просто би трябвало да се приложи в България. Имамлсъм удоволствието да карам и депутати. Искрено се надявам да са видели и да са разбрали защо става дума. С тях съм го коментирал не един път. Обещават и се надявам този път дядо Йоцо да гледа и да чува ”, заключва доктор Гоцев.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР